Leven met NAH is een niet aflatend proces van leren accepteren van wat niet meer kan, en zoeken naar lichtpuntjes. Van de ene dag op de andere verandert je leven. Jouw leven, maar ook dat van je naasten! Als vitaliteitstherapeut kijk ik altijd naar de drie psychische basisbehoeften: verbinding, autonomie en competentie. Voel jij je verbonden met anderen? Heb je betekenisvolle relaties? Voel jij je geliefd? Kun jij in jouw relaties jezelf zijn? Heb je het gevoel dat je eigen keuzes hebt? Heb je het gevoel dat je iets bijdraagt en waardering krijgt? Zo ja, dan zit het wel goed. Dan is een ziekteproces als niet aangeboren hersenletsel iets wat je leven totaal op z’n kop zet, maar waar je wel weer grip op krijgt. Je hebt veerkracht. Het proces heeft echter altijd veel tijd nodig. Tijd om te rouwen om wat je verloren hebt en tijd om te zoeken naar nieuwe mogelijkheden.
Als vóór je hersenletsel niet voldaan is aan deze basisbehoeften dan zal het een stuk moeilijker zijn om het leven weer op te pakken. De kans is groot dat je minder veerkracht hebt. Niet aangeboren hersenletsel tast alle drie de basisbehoeften aan: ineens heb je niet veel meer te kiezen en zit je in een mallemolen van behandelingen, tijdens en na de revalidatie zijn er lichamelijke, psychologische, financiële en werk gerelateerde gevolgen; je relaties komen in een ander daglicht te staan en je zelfvertrouwen krijgt een deuk door de aantasting van je zelfbeeld en je verliest het vertrouwen in je lijf. Je valt om, maar hoe kom je weer overeind?
Deze gedachtegang, gebaseerd op de zelfdeterminatietheorie van Deci en Ryan, vormt de basis voor het scheurblok ‘Leef je dag, 100x houvast bij niet aangeboren hersenletsel’ die ik samen met psycholoog en rouwcoach Ellen Dreezens (www.livelovelose.nl) gemaakt heb. Het scheurblok helpt mensen met NAH om te gaan met de veranderingen als gevolg van niet aangeboren hersenletsel. Het heeft het formaat van een scheurkalender en bevat 100 (ongedateerde) blaadjes. Prachtige illustraties die troostend zijn, een quote of vraag die je aan het denken zet, korte teksten op de achterzijde van elke illustratie die gaan over jouw relatie met anderen, jouw keuzes en jouw zelfbeeld. Over acceptatie, zelfcompassie en energiemanagement. Met een tiental gedichten, ingebracht door mensen met niet aangeboren hersenletsel. Bedoeld om je een hart onder de riem te steken en te laten zien dat je er niet alleen voorstaat.
Natuurlijk zijn er websites, lotgenotengroepen en boeken met uitleg die kunnen helpen. Maar zo’n laagdrempelig, toegankelijk en inspirerend product was er tot nu toe nog niet. Het scheurblok helpt te (h)erkennen waar iemand met NAH tegenaan loopt en biedt belangrijke informatie over hoe hier mee om te gaan. De inspirerende teksten helpen ook om te genieten van wat nog wél kan. Eerder maakten wij het scheurblok ‘Scheur de dag, 100x veerkracht bij kanker’ en ‘Dag voor dag, 100x raad bij rouw’. Wij werden bij het maken van dit scheurblok bijgestaan door een twintigtal professionals en ervaringsdeskundigen met NAH. Het scheurblok werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de hersenstichting.
Misschien zoek jij een cadeau voor iemand met NAH?
Verschijnt 26 maart 2025. Daarna kun je het scheurblok hier bestellen!