Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Veerkracht bij kanker

Het leven is een aaneenschakeling van ups en downs. In bepaalde fases zit je ‘boven de streep’ en ben je aan het leven, soms gaat het minder en ben je aan het overleven. Als je kanker krijgt beland je al gauw ’onder de streep’ en kom je in de overleefstand terecht.

Alles wat er gebeurt en wat je overkomt, zowel fysiek maar zeker ook psychisch, maakt het leven moeilijk. Nu wordt er een groot beroep gedaan op je veerkracht. Heel simpel gezegd is veerkracht je vermogen om weer op te staan nadat je omgevallen bent.

Dat vermogen is verschillend van mens tot mens, het is bijvoorbeeld afhankelijk van hoe je vóór je ziekte in je vel zat, wat je allemaal meegemaakt hebt en welke genen je meegekregen hebt. Als vitaliteitstherapeut kijken wij altijd naar de drie psychische basisbehoeften: verbinding, autonomie en competentie. Het gaat daarbij niet om wat je zou willen, maar om wat elk mens nodig heeft.

Als je je verbonden voelt met anderen, betekenisvolle relaties hebt en je geliefd voelt, als je het gevoel hebt dat je in die relaties jezelf kunt zijn en eigen keuzes hebt en ook nog eens het gevoel hebt dat je iets bijdraagt en waardering krijgt dan zit het wel goed. Dan is een ziekteproces als kanker iets wat je leven mogelijk totaal op z’n kop zet, maar waar je wel weer grip op krijgt. Je hebt veerkracht. Het proces heeft echter altijd wel tijd nodig.

Als voor je ziek wordt niet voldaan is aan deze basisbehoeften dan zal het een stuk moeilijker zijn om het leven weer op te pakken. De kans is groot dat je minder veerkracht hebt. Een ziekte als kanker tast alle drie de basisbehoeften aan: ineens heb je niet veel meer te kiezen en zit je in een mallemolen van behandelingen, tijdens en na de behandelingen zijn er lichamelijke, psychologische, financiële en werk gerelateerde gevolgen; je relaties komen in een ander daglicht te staan en je zelfvertrouwen krijgt een deuk door de aantasting van je zelfbeeld. Je valt om, maar hoe kom je weer overeind?

Deze gedachtegang, gebaseerd op de zelfdeterminatietheorie van Deci en Ryan, vormt de basis voor het scheurblok ‘Scheur de dag. 100x veerkracht bij kanker’ wat ik samen met psycholoog en rouwcoach Ellen Dreezens (www.livelovelose.nl)  gemaakt heb. Prachtige illustraties die troostend zijn, een quote of vraag die je aan het denken zet, korte teksten op de achterzijde van elke illustratie die gaan over jouw relatie met anderen, jouw keuzes en jouw zelfbeeld. Over rouw, acceptatie, zelfcompassie en energiemanagement. Bedoeld om je een hart onder de riem te steken, te werken aan je veerkracht en te laten zien dat je er niet alleen voorstaat.

Mijn eerdere doeboek ‘Anders over Leven met Kanker’ is op dezelfde theorie gebaseerd, maar zet je door de vele vragen en oefeningen echt aan het werk op het moment dat je behandelingen voorbij zijn en je dan in het bekende zwarte gat valt. Je wilt weer gaan leven, en dat verwacht je omgeving ook van je, maar je hebt het idee dat je de grip op je leven kwijt bent en weet even niet hoe verder of waar te beginnen.

Het scheurblok is laagdrempeliger, meer troostend en inspirerend en is bedoeld voor vroeger in het ziekteproces. Het kan een mooie metgezel zijn op je reis wanner je nog in de overleefstand staat!

Ook heel fijn voor naasten van iemand met kanker om cadeau te geven!

Wil je het bestellen? Ga dan naar onze bestelpagina! Vanaf 2 oktober beschikbaar!

Bellen kan op alle werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur, maar mailen kan natuurlijk 24/7