Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Praten is zilver, boksen is goud

Zo luidt de titel van een recent verschenen boek van Berend Oosterhuis over bokscoaching. Veel cliënten kijken raar op als ik hen voorstel om te gaan boksen. Boksen in de vorm van een workshop als instrument bij teambuilding en vitaliteitsdagen of boksen met een cliënt met bijvoorbeeld stress gerelateerde klachten.

Bij boksen wordt heel snel alleen aan een fysieke activiteit gedacht, het is immers een fantastische work-out, maar weet je dat bokscoaching net heel sterk in te zetten is voor mentale begeleiding? Bokscoaching en bokstherapie worden steeds vaker ingezet en dat is niet voor niets!

Je kunt heel lang met elkaar in gesprek gaan om elkaar beter te leren kennen. Maar daarbij laat je bewust of onbewust toch jezelf maar voor een deel zien. Misschien weet je zelf niet precies wat je eigenlijk voelt of vindt, hoeveel ruimte jij wel of niet wilt innemen, hoe dichtbij anderen mogen komen, hoe jij anderen op afstand houdt, of hoe je in balans blijft. Door te boksen ontkom je daar niet aan!

Tijdens boksen laat je zien wie je bent.

De manier waarop jij ‘in de ring’ beweegt staat voor jouw manier van functioneren in het dagelijks leven, maar ook voor jouw rol als werknemer, leidinggevende of ondernemer. Het gaat om grenzen stellen, veerkracht, persoonlijk leiderschap, incasseren, balans zoeken. Bokscoaching gaat veel verder dan al boksend een praatje maken! Het gaat om praten, bewegen, oefeningen, boksen en ervaren. Het kan je helpen om patronen te doorbreken of om thema’s te herkennen en erkennen. Je maakt verbinding met je lijf en dus met je gevoel. Door steeds stil te staan bij hoe het voelt worden lichaamssignalen weer beter opgemerkt.

Lichaamssignalen die iemand met veel werkdruk en andere stressklachten eigenlijk steeds aan de kant schuift. Een burn-out ontstaat niet van de ene dag op de andere. Daarvóór heeft je lichaam al heel vaak laten merken dat het niet goed gaat en meer herstel nodig is. Maar rationeel kun je dat heel goed ‘wegredeneren’ (‘eerst even dit project afmaken en dan…’) en die lichaamssignalen ontkennen en onderdrukken. Als ik aan iemand vraag “Sta je stevig?” en iemand antwoordt “Ja, ik denk het wel” dan zit iemand nog in zijn of haar hoofd. Het gaat erom dat je zelf leert voelen of je wel of niet stevig staat.

Leer je bij mij echt boksen? Nee!
Maar na het aanleren van vier verschillende basistechnieken gaan we daar mee spelen.

Bijvoorbeeld door iemand te laten kiezen met welke serie van bewegingen we verder gaan. Waarom kiest iemand voor een bepaalde techniek? Antwoorden kunnen uiteenlopen van ‘gemakkelijkst’, ‘moeilijkst’, ‘dacht dat je die wilde’, ‘deed maar wat’, etc. Elk van deze antwoorden wordt weer gebruikt voor een vervolgvraag, namelijk of ze altijd de moeilijkste opdracht kiezen, of juist de gemakkelijkste, of ze mensen willen ‘pleasen’, etc. Als iemand zich bij een slagenwisseling vergist in volgorde en dan steeds meteen verontschuldigen uit, wat zegt dat dan?

Tegelijkertijd maak je door te boksen verbinding met de ander. In meer of mindere mate. Vragen als: ‘Maak je oogcontact?’, ‘Voelt het als een spel of een strijd?’ en ‘Wat zegt dat over wie jij bent?’ maken iemand meer bewust van zijn of haar manier van contact maken en van zijn of haar rol als leider, teamlid, ouder, enz. Het is uitstekend om voor jezelf op te komen, maar het betekent niet dat anderen daar het slachtoffer van hoeven te worden. Als je assertief moet boksen hoe doe je dat dan? Kun je dat überhaupt? Wat doet dat met je? En met je tegenstander (collega, medewerker…)? In welke mate houd je daar rekening mee?

En natuurlijk is boksen ook een heerlijke manier om je hoofd leeg te maken. Een lekkere work-out! Tijdens een intensieve teamdag. Of gewoon tussendoor. Zeker ook in onze individuele trajecten.

Bellen kan op alle werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur, maar mailen kan natuurlijk 24/7